Stół świąteczny i noworoczny bez szkody dla zdrowia
Pozostało bardzo mało czasu do tej pory roku, gdy wszyscy zgromadzimy się przy świątecznym stole, aby wspominać mijający rok, świętować Boże Narodzenie z rodziną, składać życzenia i spędzić czas w ciepłej i przyjaznej atmosferze.
Większość z nas już myśli o świątecznym stole, sprawdzając w Internecie symbol nadchodzącego roku i jakie potrawy należy przygotować, aby odnaleźć symbol w nowym roku.
Własne doświadczenia udowodniły i zweryfikowały, że uczta następnego dnia nie zawsze kojarzy się tylko z przyjemnymi wspomnieniami. Istnieją również negatywne konsekwencje: zaburzenia trawienia, nasilenie, zaostrzenie chorób przewlekłych, obrzęk i pojawienie się dodatkowych kilogramów i centymetrów w talii.
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak sprawić, by Twoje świąteczne menu było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
- Piec, a nie smażyć. Ziemniaki, indyk, kurczak, dynia, wołowina – najlepiej przygotowac te dania w piekarniku.
- Przygotuj sałatki ze świeżymi warzywami i owocami. Zamiast majonezu użyj greckiego jogurtu lub oliwy z oliwek.
- Zamiast obfitych i wysokokalorycznych porcji posiłków można zrobić niezwykłą, ale zdrową zupę.
- Zamiast kanapek, kiełbasek i wędzonek przygotuj kawałki świeżych warzyw i sera.
- Na deser świetnie sprawdzą się owoce i galaretki owocowe.
- Do herbaty można podawać pieczone jabłka, galaretkę, słodycze z twarogu.
- Jako napoje nadają się herbaty, świeżo wyciskane soki i kompoty. Pomiń napoje gazowane kupione w sklepie.
Stół nakryty. Możesz jeść na zdrowie! Nie do końca. Ważne jest, aby jeść prawidłowo, aby poranne poczucie nie zakłóciło wspomnień świętowania.
- Trzymaj się swojego głównego rytmu jedzenia – jeśli jesz obiad o siódmej wieczorem, lepiej zaplanować uroczystość o tej porze.
- Nie kładź wszystkiego na talerzu – lepiej wybrać potrawy, których wcześniej nie próbowałeś. Spróbuj ich. Żuj powoli.
- W żadnym wypadku nie głoduj przez cały dzień przed bankietem – silny głód sprawi, że zjesz znacznie więcej niż potrzebujesz.
- Utrzymanie przerwy między jedzeniem i piciem przez około 10-15 minut pomoże zmniejszyć liczbę spożywanych kalorii.
- Nie siadaj przy stole. Zajmij się czymś innym niż patrzenie na różnorodność potraw.
- Pamiętaj, aby zawsze mieć na talerzu warzywa.
- Wybierz jeden posiłek białkowy co 2-3 godziny. Nie należy jednocześnie jeść kurczaka, ryb i wołowiny.
Dbanie o siebie podczas świątecznych biesiad pozwoli Ci na długo zachować wspaniałe wspomnienia z tych dni.
Zapisz się na wizytę
Może Cię zainteresować