Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który jest budulcem hemoglobiny, jednostki strukturalnej komórki erytrocytów, która jest odpowiedzialna za transport tlenu w całym organizmie.
Żelazo bierze również udział w metabolizmie i neutralizacji toksycznych produktów przemiany materii, przemianie cholesterolu; uczestniczy w układzie odpornościowym i przemianie kalorii w energię.
Żelazo dostaje się do organizmu z pożywienia – jest wchłaniane w jelitach. Główne naturalne źródła minerału: czerwone mięso, wątróbka, ostrygi, jajka, orzechy, rośliny strączkowe, jabłka, banany, figi, rodzynki. Ważne jest, aby jednocześnie uzupełniać organizm witaminą C (ciemne jagody, owoce cytrusowe, szpinak) oraz B12 (ryby i owoce morza) – w ten sposób żelazo jest lepiej przyswajalne.
Niedobór żelaza wpływa na wygląd i ogólną kondycję. Jedną z konsekwencji niedoboru żelaza jest rozwój anemii, inaczej niedokrwistości, stanu, w którym szpik kostny nie może dostarczyć wystarczającej ilości czerwonych krwinek do krwiobiegu z powodu braku materiału budulcowego.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest typowa dla niektórych okresów życia człowieka, kiedy trzeba zwrócić uwagę na terminową identyfikację problemów i rozpocząć suplementację żelaza:
Objawy rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza: bladość skóry i błon śluzowych, tachykardia, ogólne osłabienie, zawroty głowy i omdlenia, bóle głowy, osłabienie mięśni, słaba tolerancja na wysiłek fizyczny, senność, ciągłe zmęczenie, zmniejszony apetyt, pragnienie.
W każdym przypadku należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ tylko on może określić prawidłowy sposób uzupełnienia niedoborów żelaza.
© 2024 Centrum medyczne Warszawa — «Twój Lekarz w Warszawie» | Polityka Prywatności | Polityka Cookies